Mindenki Temploma

Kedves Barátom!

Sok szeretettel köszöntelek a Mindenki Temploma Gyülekezetének honlapján.

 

Azzal a szándékkal hoztuk létre ezt a közösségi platformot, hogy  kapcsolatba léphess velünk, ha meg szeretnél minket ismerni. Rendszeresen hírt adunk  magunkról, hogyan élünk, és gondolkodunk a jelenvaló és elkövetkező világról.
Tovább olvasom

Mindenki TemplomaMindenki TemplomaMindenki TemplomaMindenki TemplomaMindenki TemplomaMindenki TemplomaMindenki Temploma

A felújítás

 A felújítás

A Cserkesz utcai épületegyüttest az 1989-ben bekövetkezett rendszerváltással egy időben vásárolta meg a Magyar Pünkösdi Egyház Mindenki Temploma Gyülekezete (akkori nevén: Evangéliumi Pünkösdi Közösség SION Gyülekezete), és az Emberbarát Alapítvány,  melyet ugyanebben az évben Bereczki Sándorné lelkipásztor édesanyja, Loránt Miklósné alapított. A romos zsinagógaépületet kül- és belföldi gyűjtésből, nagyarányú svéd segítséggel, rengeteg önkéntes munkával újította fel a gyülekezet. A kemény, de örömteli munka mintegy 11 hónapig tartott. 

 

Általában a napi munka után jöttek az emberek, és éjszakába menően dolgoztak. Mindenki pucolta a téglát, tolta a talicskát, ásta a gödröt, bontott és épített, gyülekezeti vezetőtől a tagokig, ifjaktól öregekig…Voltak fiatalok, akik fizetés nélküli szabadságot vettek ki, és közel egy évet odaszántak az életükből a templomépítésre, mások az egyetem után nem helyezkedtek el, amíg az építkezésen dolgoztak. Az építkezéshez adományokat szállító kamionok folyamatosan érkeztek Svédországból, melyek kipakolására mindig volt egy készenlétben álló csapat. A meleg ételt az asszonyok felváltva, heti váltásban főzték 70-80 főre. Azután egyszer csak minden elkészült.

A névadás

A kőbányai zsinagóga felújítása után a „ Mindenki Temploma” nevet kapta. Az elnevezés meglepő egybeesést mutat egy háború előtti történettel, melyet a névadók a névadáskor nem ismertek.  A történet szerint egy alkalommal sietve értesítette a gondnok a rabbit: „Uram, jöjjön gyorsan, egy szokatlan dolog történt, egy keresztény asszony térdel a templomban, és Jézushoz imádkozik!” A rabbi a tórafülke előtt találta az imádkozó asszonyt, s amikor megkérdezte tőle, hogy miért a zsinagógába jött imádkozni, ezt válaszolta: „Megöregedtem, és nincs a lakásomhoz közelebbi templom, ezért itt szeretném elmondani imádságaimat.”  A rabbi ekkor ezt mondta: „Jöjjön nyugodtan, asszonyom, itt nyugodtan imádkozhat, mert ez a templom valóban mindenki temploma.” A Bibliában is ez áll: „És az idegeneket, akik az Úrhoz adják magukat, hogy néki szolgáljanak, és hogy szeressék az Úr nevét, … és a szövetségemhez ragaszkodókat: Szent hegyemre viszem föl … és megvidámítom őket imádságom házában… mert házam imádság házának hivatik minden népek számára!” (Ésaiás 56,6-7.)

Ezt a történetet az egykor itt működő hitközség egyik tagja mondta el éppen a templom megnyitó ünnepsége előtti percekben a lelkipásztornak.

A megnyitás...

A rengeteg önkéntes munkával helyreállított épületegyüttest 1991. április 19-én, alig 11 hónappal a munkálatok megkezdése után ünnepélyesen megnyitották. A hivatalos  ünnepségen részt vettek a vallási életet, a szociális- és egészségügyet képviselő közéleti személyiségek, szakemberek. A templom hivatalos megnyitó ünnepségén jelen lévő emberek vallomásai megjelentek a „Beszélő” 92. április 11-i számának „Kultúra” rovatában. Ezek közül idézzük az egyiket: „Zsidók nem tudják megtölteni ezt a templomot. Hát akkor ez a legtöbb, amit tenni lehet: helyreállítani tökéletesen olyannak, amilyen volt, és az Urat imádni benne. És rendkívüli tisztelettel állították helyre, minden a helyén van, egészen a kőtáblákig.”

A másnapi ünnepi istentiszteleten kétezer ember vett részt. Külön repülővel jöttek Svédországból az adományozó, segítő szervezetek képviselői, és számos olyan ember, aki tevőlegesen is részt vett a munkában. Szlovákiából is külön buszok érkeztek, és sokan jöttek az ország minden területéről.

 

A felújított templomban a Mindenki Temploma Gyülekezete, a volt rabbi-épületben pedig az Emberbarát Alapítvány és az általa létrehozott Alkohol- és Drog-rehabilitációs Intézet kapott helyet. Itt működött 1992-1997 között a Bereczki Sándor által létrehozott SION Általános Iskola is. A Mindenki  Temploma Gyülekezete és az Emberbarát Alapítvány a 2014 decemberében megtartott jubileumi ünnepségen emlékezett meg az épületegyüttes megvásárlása óta eltelt 25 évről.